vineri, 27 martie 2009

91 de ani de la Unirea Romaniei cu Basarabia - o altfel de sarbatoare




Motto: “Prutul imparte nu numai doua tari ci si doua standarde de democratie!”




Mai e putin si, in Moldova de peste Prut vor fii alegeri. Mai precis pe 5 aprilie. Ce se intampla acolo? Pai din 5 februarie a inceput oficial campania electoral. Si pentru ca la putere sunt comunistii in frunte cu Voronin, ce s-au gandit ei? Ce am invatat inca de pe vremea romanilor ce ii trebuie poporului ca sa fie fericit? Paine si… circ. Asa ca, zis si facut. Tovarasul Voronin, cel care a interzis ca limba romana sa se predea in scoli si a introdus un nou obiect numit “limba moldoveneasca”, asa cum reiese si din videoclip-ul al carui link il gasiti mai jos, a dat ordin cu surle si trambite, ca in plina criza mondiala, producatorii de paine sa o ieftineasca.

http://www.youtube.com/watch?v=UFYeKZC15U0

Evident ca daca e ordin “de sus”, producatorii s-au conformat, ziarele si televiziunile aservite au strigat sus si tare ce grija are presedintele de popor. Deci iata circul. Insa cu painea, oamenii s-au cam…ars. Si asta pentru ca in magazine, numai cate o lada a venit cu pretul mai mic. Restul painii a sosit cu pretul mai mare decat inainte. Oare Voronin a vrut sa se foloseasca de titlul lui Marin Sorescu “A treia teapa”? Prima teapa a fost cu limba “moldoveneasca”, pentru care la ordin s-a scos si un dictionar roman – moldovenesc (sic!), iar a doua a sosit tot anul trecut prin alt ordin al aceluiasi tovaras: cei care au dubla cetatenie romana si moldoveneasca (si NU cei care au dubla cetatenie rusa si moldoveneasca!!! ) nu mai au dreptul de a ocupa functii in aparatul de stat si in sistemul bugetar in care, in Moldova, exista cele mai multe locuri de munca daca exludem pe cele din agricultura.

Si asta nu e nimic!

Astazi la antena 3, pe la 12.00, eram in pauza la cabinet si ce-mi vad ochii? Tren oprit la Ungheni, cetateni romani coborati din tren fara nici o explicatie, si intorsi la Iasi. Doua delegatii ale Consiliilor judetene Iasi si Vaslui care urmau sa participe în raionul Făleşti din Republica Moldova, la o reuniune a preşedinţilor de raioane, unde se discută strategia de dezvoltare a euroregiunii Siret-Prut-Nistru pentru 2009-2010, nu au fost nici ele lasate sa treaca frontiera si au fost intoarse din drum la vama Leuseni. Si ma intreb: ce e asta? Ce se intampla? De joi aproape 150 de cetateni romani au fost intorsi de la granita cu Moldova si asta, fara nici o explicatie.
Tot in vama Leuseni un autocar a fost oprit si 3 romani nu au fost lasati sa treaca. Cica … “scopul vizitei nu se justifica”! Auziti oameni buni! Ba mai mult, 3 scriitori romani – Ioan Basca, Ioan Marginean si Mioara Pop – nu au fost nici ei lasati sa treaca pe motivul ca ”aveau asupra lor carti care nu corespund conceptului de statalitate si democratie din Republica Moldova”!!! Ei … de asta ce mai spuneti? Erau carti pentru scriitorii moldoveni. Poetul Nicolae Dabija, membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova declara ca:” Se stie ca orice carte care contine cuvintele roman, romanesc, Romania, este interzisa in Republica Moldova, in timp ce din Federatia Rusa sunt trimise in fiecare localitate donatii de carti rusesti. Peste 2.000 de biblioteci din toate localitatile Basarabiei au primit carti rusesti”
De ce domnul ministru de externe nu ia atitudine ? De ce nu ii cere explicatii omologului sau moldovean? Si acest caz mai devreme sau mai tarziu se va da uitarii. Campania electorala din Moldova va trece, comunistii vor ramane la putere si saracii de cetateni cinstiti de dincolo de Prut vor trage mai departe jugul pus la gatul lor de o tagma de excroci care detin prin familia conducatoare peste 70 din economia tarii. Si bietii de moldoveni vor munci in continuare pe salarii mizere, sau vor lua calea strainatatii muncind mai mult sau mai putin “la negru”. Un studiu recent arata ca 1 din 3 moldoveni apti de munca lucreaza in afara granitelor tari. Intrebarea e: pana cand? La multi ani frati basarabeni! .... un roman in asteptarea normalitatii in Basarabia. Oare cand?

Si anul trecut a fost o asemenea situatie.









Imagini din Basarabia secolului XXI.























2 comentarii:

Marius spunea...

Eu, sincer, nu stiu de ce insistam noi atit cind e clar ca astia nu ne plac. Dragoste cu Sile ! ... asta e viola

Bogdan spunea...

Ai dreptate Marius. Insa doar partial. Am fost acolo si am cunoscut multi oameni. Nu e chiar asa. Ca si in alte parti.... dar mai mult ca oriunde pe unde am umblat, in Basarabia presedintele (Voronin) si clanul sau (familia sa) detin aproximativ 80% din afacerile prospere din tara. Benzinarii, lanturi de farmacii, cariere de piatra etc. Asa ca nu doresc vreo schimbare ce ar putea apare. Si nici nu vor sa auda de romani. Pentru ca si-ar pierde "drepturile". Oamenii de rand sunt foarte primitori, si se considera romani, chiar daca ii chiama Iura sau Serghei. Si vorbesc aproape perfect romaneste. Unii chiar fara accent. Sigur ca folosesc anumite cuvinte care au intrat la ei in cotidian dar care sunt "romanizari" ale unor cuvinte rusesti. Si asta pentru ca limba lor romana datand de prin anii '40 nu avea anumite cuvinte romanesti ca maxi-taxi, calculator. Am observat acest lucru si in limba romana prin preluarea unor cuvinte din limba engleza in special in ceea ce priveste tehnica de calcul. Si limba rusa are in prezent cuvinte preluate din engleza si care sunt scrise fonetic, chiar daca pentru multe din ele aveau deja cuvinte dedicate pur rusesti. Iar accentul este dat in primul rand de faptul ca atatia ani au fost nevoiti nu numai sa invete, dar si sa vorbeasca numai ruseste.